De valiezen van RSC Rivierenhof zijn bij de terugreis gevuld met tal van eremetaal, een trofee en een Europese titel! (verslag via lees meer) (video DD3, video DD4)

Voorbije zomer hadden in Aalborg, Denemarken de Europese Kampioenschappen Rope Skipping plaats.

Een delegatie van meer dan 180 sporters verdedigde de Belgische driekleur in Denemarken, waaronder ook onze 2 RSC Rivierenhofteams. België domineerde vandaag het volledige Europees Kampioenschap. Met Antwerpse trots en eremetaal blikken we terug op een geslaagd EK voor teams.
De groen-witte kleuren werden vervangen door de nationale driekleur, maar toch waren we present met 2 teams. 1 Meisjesteam (European Youth Tournament: 12-14 jarigen) en 1 Open Team (European Championships: +15 jarigen). Ook tijdens de Masters op zondag waren onze jongeren sterk van de partij met Yara en onze twee Julie's.
 
Tijdens het European Youth Tournament (12-14 jarigen) op vrijdag pakten onze beloften (Julie Maegh, Yara Meersschaert, Amber Van Ruiten, Julie Keysers en Louise Ysewijn) een zilveren en gouden medaille op 2 van de onderdelen tijdens hun 1ste EK. Overall eindigden ze wel pas 7de.
 
Zaterdag leek het tijdens de European Championships Teams (+15) een echte thriller voor ons "ancien" Open team (Pieter Himpe, Kristof Laenen, Manuel Troost, Natasja Govaerts en Eva Theuns). Dit team won op alle 6 onderdelen van het Teamkampioenschap een 1ste (3x goud) en 2de plaats (3x zilver) (de zogenoemde medailles op de afzonderlijke onderdelen/events). Zo mochten ze zich op het einde van de wedstrijd (dan worden de 6 onderdelen samengeteld tot de algemene overall uitslag) kronen tot European Champion 2013!
 
De laatste medailles werden verdeeld op zondag tijdens de Masters en ook hier graaiden we er nog enkele knappe plaatsen en een medaille mee. Yara bevestigde haar status als Belgisch Kampioen en beste Belgische Belofte en behaalde een gouden medaille op het onderdeel Freestyle en eindigt zo in de overall competitie nipt naast het podium op een 4de plaats. Julie Keysers eindigde als 2de Belgische op een 7de plaats overall. Julie Maegh sprong haar freestyle met verven, behaalde gelijke punten met de 3de plaats, maar moest wegens juryreglementen vrede nemen met 4de plaats op dit onderdeel.
 
Geslaagd EK voor RSC Rivierenhof, zowel voor de jongeren, maar zeker en vast voor de "anciens".
 
 
 
                                                 

 
 
Het is een feit dat België zware concurrenten zijn van de andere landen, maar ook op zo'n EK is de Belgische onderlinge concurrentie moordend. We zijn elkaars grootste uitdagers, dus is de strijd zwaar. Bovendien moet je nog opletten voor een underdog links en rechts, want aan de top geraken kan heel moeilijk zijn, maar er blijven is nog veel moeilijker en puntjes zijn snel weggesnoept in het rankingsysteem.

Met onze ervaringen in het verleden (Wereldkampioenen, Europese kampioenen) in onze rangen gingen we met opgegeven hoofd naar dit EK. De anciens al vertrouwder met de situaties dan de jonkies, maar we hoopten ook voor hun een goed EK en enkele mooie resultaten en ervaringen.
 
RSC Rivierenhof kwam, zag en overwon!
 
1. Zaterdag 27 juli: tijd voor het echte EK, European Championships Teams (+15). 1 leeftijdscategorie, maar wel 3 geslachtscategorieën (meisjes, jongens en open) dus 3 Europese Titels die er te verdelen zijn.
In de Senioren Open Categorie, misschien wel de zwaarste ging ons "ancien" team vol voor de winst, maar het was hopen en afwachten of ze konden bevestigen. De voorbije 3 jaar wonnen ze een zuivere hattrick op het BK (3 jaar op rij de gouden medaille) en vorig jaar won dit team in dezelfde samenstelling de zilveren medaille op het WK. De druk om te bevestigen voor deze vice-wereldkampioenen was dus groot (Pieter Himpe, Kristof Laenen, Manuel Troost, Natasja Govaerts en Eva Theuns).
 
Toch was het een spannende dag voor dit team, dat het publiek liet genieten en entertainen met een foutloze Double Dutch Single Freestyle van topniveau (3 skippers) en een haast foutloze Single Rope Team Freestyle (4 skippers). Tot 2x toe zorgde dit voor luid applaus op de supportersbanken (zowel tijdens als na de freestyle) en veel appreciatie (ook van andere landen en skippers). Vreugde en ontlading waren dan ook groot na deze topfreestyles.
 
Na de laatste freestyle sloop er terug angst in het team dat de titel weg was, aangezien deze tot 50s perfect verliep, maar dan slopen er toch nog 2 foutjes in de routine. Toch wat ontgoochelde blikken hierna, aangezien een foutloze freestyle zo dichtbij leek te zijn na 50s en dit zekerheid gaf op de titel. Nu leek de titel weg, maar verbazing, vreugde en ontlading waren dan ook groot toen 's avonds bij de medailleuitreiking toch bleek dat RSC Rivierenhof toch op het hoogste schavotje mocht kruipen en uit volle borst de Brabançonne kon meezingen, terwijl de belangrijkste gouden medaille (overall) lag te pronken rond hun nek.
They DID IT (met de nodige spanning tot op het einde :-))! => European Champion 2013 Open Teams!!!
 
Team:
Categorie Mixed team:
- GOUD (Europees Kampioen): Team BELGIUM 06 – RSC Rivierenhof vzw Antwerpen (team met Eva Theuns, Natasja Govaerts, Kristof Laenen, Pieter Himpe, Manuel Troost)
- ZILVER: Team BELGIUM 07 – Siluskip Zele (team met Zoë Christaens, Evelyn De Varé, Pieter-Jan De Backer, Lode D’Hollander, Ellen De Schrijver)
- BRONS: Team BELGIUM 09 – The Handles Deinze vzw
 
2. Op Vrijdag 26 juli had het European Youth Tournament (12-14 jarigen) plaats voor onze beloften. Dit is een internationaal jongerentornooi voor de -15 jarige springers/teams die zich hebben kunnen selecteren door bij de top 5 te springen op hun nationale kampioenschappen.
Ons beloftenteam met Julie Maegh, Yara Meersschaert, Amber Van Ruiten, Julie Keysers en Louise Ysewijn behaalde brons op het BK, maar dit was pas hun 1ste internationale selectie en tornooi, dus het was afwachten wat de zenuwen allemaal met ze deden.
Het bleek achteraf een geweldige ervaring, maar de zenuwen gierden door hun keel. De coach, Fabian Troost, probeerde ze op tijd en stond te kalmeren en dit resulteerde nog wel in 2 medailles op de onderdelen. Ze behaalden een zilveren medaille op het onderdeel Single Rope Pair Freestyle (met 2 skippers) en een gouden medaille op het onderdeel Double Dutch Pair Freestyle (met 4 skippers). Overall eindigden ze pas op de 7de plaats wegens een aantal onderdelen waar ze slechter op scoorden omwille van teveel foutjes, missers, stress. Gezien de 2 medailles op de onderdelen toch nog de eer gered en een mooie 1ste ervaring en bij een volgend EK streven we naar allemaal goede onderdelen, zodat we ook op het einde van de competitie in de belangrijke overall een mooi eindsresultaat kunnen neerzetten.
 
3. Op Zondag 28 juli stonden nog de individuele kampioenschappen op het programma met oa. de European Youth Masters (12-14 jarigen) waaraan Julie Keysers, Julie Maegh en Yara Meersschaert deelnamen.
Deze dag hadden ze alledrie al veel minder last van hun stress of zenuwen. Ze waren zeker en vast nog van de partij om zich te meten met Europa's beste beloften, maar ze konden ze duidelijk de baas blijven door alledrie een echt goede wedstrijd te springen.
 
Yara had een geweldige dag, sprong goeie speedproeven en perfecte freestyle en won goud op dit laatste onderdeel. Overall kwam ze nipt 1 punt te kort voor brons). Ze moest de duimen leggen voor een Zweedse en 2 Hongaarse beloften.
Julie Keysers eindigde als 2de Belgische op een 7de plaats overall. Ze behaalde goeie resultaten in de speedproeven, maar in de freestyle waren er iets teveel missers, waardoor ze enkele plaatsen achteruit vloog...
Julie Maegh had zich enkel geselecteerd voor het onderdeel Freestyle en deed dit met verven. Ze eindigt op een 4de plaats op dit onderdeel (gelijkstand met de bronzen medaille op dit onderdeel), maar de Hongaarse ging toch wegens juryreglementen dan met de bronzen medaille aan de haal.
 
 
Dit is een mooie kroon op hun lange carriére van sommige anciens en wie weet een mooie afsluiter op het palmares...
Pieter (werd zondag 33, 3de Europese Team Titel) en Kristof (wordt volgende week 28, 5de Europese Team Titel) steken qua leeftijd resoluut torenhoog uit boven de rest van het deelnemersveld, maar kunnen blijkbaar na al die jaren nog steeds verassend meedraaien met de jeugd en kunnen hun soms nog de baas.