Rope Skipping als recreatiesport

Touwtjespringen is een zeer efficiënte oefenvorm voor de ontwikkeling van de cardiovasculaire fitheid en de versterking van de grote spiergroepen. Om deze redenen is Rope Skipping een belangrijk onderdeel van het trainingsprogramma van boksers, basket- en volleybalspelers, tennis- en hockeyspelers... om er maar enkele op te noemen.

Het bevordert de coördinatie, het ritmegevoel, de snelheid en beweeglijkheid maar ook de uithouding, kracht, creativiteit en sociale ontwikkeling.

Naast alle fysieke voordelen is Rope Skipping bovendien een goedkope sport: een echt springtouw kost ongeveer € 7 en verder is enkel degelijk sportschoeisel (demping onder de voorvoet) vereist. Rope Skipping kan zowel binnen als buiten beoefend worden: speelplaats, schoolplein, e.d. kunnen zelfs dienst doen hoewel een goede sportvloer voor intensieve training natuurlijk meer aangewezen is.

Momenteel kent Rope Skipping een snelle groei in België en Europa. In vele clubs/verenigingen wordt er kennis gemaakt met Rope Skipping. Hetzij als een echt wekelijks "recreatie Ropeskip-uur" (in bv. een turnclub), hetzij als onderdeel (bijv. warming-up) van een les, hetzij als workshop of initiatieles (bv. in een fitnesscentra, tijdens de L.O.-les, op een sportdag, sportbeurzen). Op deze manier ontstaan hieruit vaak kleine recreatieve clubs die snel aan leden toenemen en zo verder uitgroeien naar een volwaardige Rope Skipping club.
Eénmaal de club begint te groeien willen vaak de nieuwe springers een volgende uitdaging aangaan en zo komen ze in de competitiewereld terecht...

Rope Skipping als competitiesport

Naast de recreatieve toepassingen is er ook de competitie. Tijdens de kampioenschappen zie je hoofdzakelijk 2 grote disciplines terugkomen: Single Rope en Double Dutch Elk team moet bestaan uit minstens 4 en maximaal 5 leden. Elke wedstrijd bestaat uit twee disciplines: single rope en double dutch.
Elke discipline bevat drie onderdelen:

  • Compulsory (verplichte oefenstof);
  • Speed (snelheidsproef waarbij skipping uitgevoerd wordt);
  • Freestyle (vrije oefening waarbij complexiteit, samenstelling, creativiteit e.d. beoordeeld worden).

 

De punten gescoord per onderdeel worden opgeteld en het eind-totaal geeft de behaalde eind-notering aan.

De Freestyle-oefeningen worden beoordeeld door 2 x 5 juryleden. 5 creativity-juryleden, die naar de globale oefening kijken en punten geven op schoonheid van de oefening. 5 difficulty juryleden die puur naar de technische oefeningen zien en punten geven op de moeilijkheidsgraad van de oefeningen. De hoogste en de laagste score vallen telkens weg, zodat er bij een perfecte uitvoering maximaal 500 punten kunnen worden verdiend. Freestyle is dan ook het belangrijkste onderdeel.